Güneydoğu Avrupa ülkeleri silahlı kuvvetlerinin talimi için bir ağ oluşturuyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

13 Haziran tarihinde Balkan ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin yöneticileri, Sofya’da altıncı yıllık konferansını düzenledi. Bu tür Balkan askeri işbirliği, çok yakından beri varlığını sürdürüyor, ancak ciddi bir şekilde geliştiriliyor.

Bölgeden ülkeler, askeri alanda Güneydoğu Avrupa ülkelerinin savunma bakanlarının görüşme süreci çerçevesinde işbirliği içinde çalışıyor. Bu görüşmeler süreci çerçevesinde Güneydoğu Avrupa’nın Çokuluslu Barış Güçleri’nin kurulması için bir anlaşma sağlandı. Anlaşma gereğince ise “Güneydoğu Avrupa” Çokuluslu Tugayı da kuruldu. Bölgeden ülkelerin silahlı kuvvetlerinin yöneticilerinin yıllık konferansları 2007 yılından beri yapılıyor ve ülkelerarası askeri işbirliğine renk katıyor. Bulgaristan Silahlı Kuvvetlerinin Komutanı General Simeon Simeonov, bölgeden ülkelerin silahlı kuvvetlerinin konferansının hala genç bir girişim olduğunu, ancak artık hız kazandığını savundu.

Güneydoğu Avrupa ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin yöneticilerinin altıncı konferasına katılan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Makedonya, Türkiye, Slovenya ve Hırvatistan, risklerin ve tehditlerin analizinde artık işbirliği içinde çalışıyor ve güvenlik önündeki çağdaş meydan okumaların olumsuz etkisinin azaltılması konusunda yükümlülük üstleniyor. Bunun yanı sıra askeri işbirliği, enerji güvenliği alanını da kapsamaya başlıyor. Bu bağlamda Bulgaristan’da yapılan ve Balkan ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin komutanları tarafından yüksek değer verilen “Enerji Alevi 2011” talimi yapıldı. Bölgede askeri işbirliği için olası alanlar olarak ağ ortamı, sanal koruma ve uydu haberleşme araçları konularındaki çalışmalar işaret edildi.

Sofya’da yapılan bölgeden silahlı kuvvetlerin yöneticilerinin altıncı yıllık konferansının ana amaçlarından biri, talim ve hazırlık alanlarındaki işbirliği vasıtasıyla talim imkanlarının yaratılmasıydı. Bu bağlamda konferans sırasında Güneydoğu Avrupa ülkelerinin silahlı kuvvetleri arasında talimat için bir ağın oluşturulmasına karar verildi. Söz konusu ağ, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde var olan talim ve hazırlık merkezlerini birleştirecek. Bu, bölgeden ülkelerin silahlı kuvvetlerinin hazırlanması için ihtiyaçlarını karşılayacak ortak yazılım programları olması için imkan sağlayacak. Bölgesel askeri işbirliğinin diğer önemli bir boyutu da var. Bölgesel askeri işbirliği, NATO üyesi olan ve olmayan ancak olmak isteyen ülkeler arasındadır. Bu işbirliği, NATO’ya katılmak isteyen ülkelerin hazırlanma sürecine ve Balkanlar’ın Avrupa-Atlantik perspektifine katkıda bulunuyor. Böylece geçmişteki çelişileri arkada bırakarak askeri alanda işbirliği sayesinde bölgeden ülkeler, Balkanlar’ın istikrar, ekonomik gönenç ve iyikomşuluk sembolü olması amacının yerine getirilmesi için çalışıyor.

Türkçesi: Rayna İvanova

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.