Fransa’da alkol yasağı yaygınlaşıyor

Haberler
İçeriği Paylaş

Sokaklardaki içkili parti modası Fransız belediyelerini harekete geçirdi. Strasbourg’un şehir merkezinde alkol kullanmak yasaklanıyor.

Fransa’da son yıllarda özellikle gençler arasında adeta “moda” haline gelen alkollü sokak partilerine karşı belediyeler kendilerini yasak kararlarıyla korumaya başladılar. Son yasak kararı ülkenin sayıca en büyük üniversitesine sahip, beyaz şaraplarıyla ünlü Strasbourg belediyesinden geldi.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) üyesi olan Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries, kent merkezinde akşam 9’dan sabah 5’e kadar sokakta alkol tüketimini yasaklayan belediye meclis kararını onayladı. Karar 12 Kasım Pazartesi günü yürürlüğe girecek.

Karara göre, kentin neredeyse tamamen turistik olan merkezinde, yasağı kapsayan saatlerde alkollü sokak toplantıları ve partiler yasaklanmış olacak. Yasağa uymayanlara 38 Euro ceza kesilecek. Ceza kesme yetkisi sadece polis ve belediye zabıtasına ait olacak. Yasak, Kasım-Nisan ayları arasında akşam saat 9 ile sabah 5 arası, Mayıs-Ekim döneminde ise akşam 10 ile sabah 5 arası uygulanacak.

Strasbourg Belediyesi yetkilileri, yasak kararının, son zamanlarda kent merkezinde alkollü sokak partilerinin sayısındaki artış ve bu durum kent sakinlerinin “huzurunu bozduğu” için alındığını söylüyorlar. Yetkililer, gençlerin sokakta topluca alkol tüketmelerinin son zamanlarda “kitlesel ve sert biçimde artış gösterdiğine” dikkat çekmekteler. Bu durumu ekonomik kriz ve gençler arasındaki işsizliğin artışına bağlayan sosyologlar da var. Yasağın “pedagojik amaçlı” olduğunun altını çizen belediye yetkililerinin açıklamalarına göre, sokaklarda tek başına “çevreye zarar vermeden” alkol tüketenler yasak kapsamına girmeyecek. Restoran, kafe ve barların terasları da kapsam dışı tutulacak.

Fransa’da 2011 yılından bu yana irili ufaklı çok sayıda belediye benzer gerekçelerle geceleri kent merkezlerinde alkol tüketim veya satışını yasaklamış durumda. Ancak Strasbourg kenti tüm şehir merkezini kapsama alanına alarak bu konudaki en geniş uygulamaya imza attı. Gece alkol yasağı geçen yıldan bu yana Paris’te sadece Eyfel kulesinin hemen arkasındaki Champs-de-Mars alanı ile Saint-Martin kanalı etrafında uygulanıyor. Dijon ve Toulouse kentleri 2011, Langres ve Quimper kentleri ise bu yıl akşam ve geceleri kent merkezlerinde alkol tüketimini yasaklamaya başladılar. Hatta Langres kenti bu yasağı saat öğleden sonra 3 ile gece 1 arası uyguluyor.

Alkol tüketiminin ötesinde bazı belediyeler kent merkezlerinde alkol satışına da sınırlama getiriyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti Lyon’un merkezinde bu yıl ilk defa yaz aylarında akşam saat 10 ile sabah 6 arası alkol satışı yasaklandı. Toulouse ve Poitiers kentleri de aynı saatlerde aynı yasağı uyguluyorlar.

Temel gerekçesi “kamu sağlık ve huzuru” olan bu yasaklardan memnun olmayanlar veya bu yasakların “işe yaramayacağını” düşünenler de var. Yasaklardan memnun olmayanların başında, gece açık olup alkol satışı yapan, Fransızların “épicerie” olarak adlandırdıkları aynı zamanda manav da olan bakkallar geliyor. Bazı bakkallar, Fransız basınına yaptıkları açıklamalarda, polis veya zabıta denetimlerine rağmen gece alkol satmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Kimileri ise “kapatıp, yasağın olmadığı başka kente giderim” diyor. Yasaklardan olumsuz yönde etkilenenler arasında, çoğu Türkiye kökenli döner büfesi sahipleri de var. Gece geç saatlere kadar açık bu büfelerin bazılarında alkol de satılmakta.

Birçok Fransız ise yasaklara rağmen özellikle gençlerin veya sokaklarda yaşayan evsizlerin bu şekilde alkol tüketmeye devam edeceklerini düşünüyor. Bu düşünceyi savunanlar kent merkezlerinin daimi olarak polis tarafından kontrol edilemeyeceğini söylüyor.

Bu arada, alkol sorununu yasak mantığıyla çözmeye alışkın Fransız belediyeleri, kent merkezlerinde sayıları hızla artan ve trafik kurallarına uymamakta direnen bisiklet kullanıcılarına da aynı mantıkla yaklaşmaya başladı. Bu konuda başı “Fransa’da bisikletin cenneti” olarak adlandırılan Strasbourg kenti çekiyor. Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Ombudsmanlığı ve AİHM’ye ev sahipliği yapan ve kent merkezi neredeyse tamamen motorlu araç trafiğine kapalı olan Strasbourg’da ulaşımın yaklaşık yüzde 15’i bisikletle yapılıyor. Ancak bisiklet sahiplerinin, komşu Almanya’daki kadar disiplinli olmaması nedeniyle yayalar ile yaşayan sorunlar her geçen gün artmakta. Sosyalistler ile çevrecilerin ortaklaşa yönettikleri Strasbourg Belediyesi, soruna çareyi trafik kurallarına uymayan bisiklet sürücülerini 22 Euro para ödemekle cezalandırmakta buldu. Fransa’da bir ilk olacak uygulama bu hafta başlıyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Haber: Kayhan Karaca / Strasbourg

Editör: Ahmet Günaltay


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.