Ramis Şen: Türkler Bulgar Kayak Merkezi ve Termal tesislerini beğeniyor

Söyleşiler
İçeriği Paylaş

Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Ramis Şen, Yeni Ses gazetesinin sorularını yanıtladı

Bulgaristan Hükümeti yeşil pasaport sahibi Türk Vatandaşları için vize uygulamasını kaldırdı, bu uygulama ikili ticari ilişkileri teşvik edecek mi?

Bulgaristan Hükümeti 25 Ocak 2012 tarihinde Schengen vizesine sahip yabancıların ve hususi pasaport (yeşil pasaport) sahibi Türk vatandaşlarının Bulgaristan’a vizesiz olarak giriş yapabilmeleri yönünde karar aldı. Böylelikle Schengen vizesine sahip Türk vatandaşları 31 Ocak 2012 tarihinden itibaren Bulgaristan’ı ziyaret edebilmektedir. Hususi pasaport (yeşil pasaport) sahibi Türk vatandaşları için uygulamanın da yakında başlaması beklenmektedir.
Bulgaristan Hükümeti’nin 25 Ocak tarihli kararının ekonomik perspektiften bakıldığında yerinde bir adım olduğunu, ikili ticari ilişkilerimize olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum.
Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik kriz hepimizin malumudur. Buna rağmen,  2011 yılında Türkiye yaklaşık % 9 büyüme ile Çin’den sonra dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olmuştur. Türk ekonomisi bugün Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın ise 15’nci büyük ekonomisidir. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 2,4 milyar Avro düzeyindedir. Bulgaristan’da yaklaşık 5 bin civarında Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Bulgaristan’daki Türk yatırımları yaklaşık 1 milyar Dolar düzeyindedir. 7 bin Türk vatandaşı öğrenci Bulgaristan’da üniversite öğrenimi görmektedir.
Bulgar Hükümetinin 25 Ocak tarihli kararının ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra turizm sektörünü de olumlu yönde etkilemesini  ve Bulgaristan’ı ziyaret eden Türk turist sayısında artışa yol açmasını bekliyorum.
Türkiye 2001 yılından beri Bulgaristan vatandaşlarına yönelik son derece liberal bir vize rejimi uygulamaktadır. Bulgaristan vatandaşları 6 ay içerisinde 90 güne kadar olan Türkiye’yi ziyaretlerinde vizeye ihtiyaç duymamaktadır. Sözkonusu liberal vize rejiminin de etkisiyle geçtiğimiz yıl yaklaşık 1,5 milyon Bulgar turist Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı ise 30 milyonu geçmiştir.

Filibe ve çevresinde yeni Türk yatırımlar öngörülmekte mi ve hangi Türk Şirketleri ilgi gösteriyor?

Türk işadamlarının Bulgaristan’da yatırım yapmasını teşvik ediyoruz. Filibe’de Bulgar-Türk İşadamları Derneği mevcut olup, bu yönde çalışmalar yürütüyor. Filibe bölgesinde 100 civarında Türk vatandaşı yatırımcı mevcuttur. Türk yatırımı olan bir otelinin Filibe’de yakında açılışı yapılacaktır.

Ziyaretinde,  Büyükelçi Sayın İsmail Aramaz  ve Filibe Belediye Başkanı Sayın İvan Totev, Filibe’ye  daha fazla Türk turistin gelmesi için  tur operatörler ile görüşme düzenlenmesi konusunda anlaşmışlardı. Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?

Filibe Bulgaristan’ın en güzel şehirlerinden birisi olup, Türk turistler Filibe’ye ilgi göstermektedir. Belediye Başkanı Sayın İvan Totev daha fazla yabancı turistin Filibe’yi ziyareti yönünde çaba göstermektedir.  Büyükelçi Sayın İsmail Aramaz ziyaretinde Belediye Başkanı Sayın İvan Totev’e bu konudaki desteğimizi ifade etmiştir. Biz de daha fazla Türk turistin Filibe’yi ziyaretini arzu ediyoruz ve Belediye Başkanı Totev ile işbirliği içerisinde bu yönde çaba gösteriyoruz. Başkonsolosluğumuz Filibe’deki tur operatörleri ile yakında bu konuda bir toplantı gerçekleştirecektir.

Neden Türk turistlerin sayısı bu kadar az?

Küreselleşen bir dünyada turistlerin elindeki seçenekler çok fazla olduğu gibi küresel düzeyde de rekabet mevcuttur. Bu itibarla, ülkeler yabancı turistleri çekebilmek için pek çok kolaylık ve imkan sunmaktadır. Böyle bir ortamda vize uygulamaları potansiyel turistleri caydıran bir etki yaratmaktadır. Bulgaristan Hükümeti’nin 25 Ocak tarihli kararının bu çerçevede olumlu bir adım olduğunu ve daha fazla Türk turisti Bulgaristan’ı ziyaret etme yönünde teşvik edeceğini düşünüyorum. Buna ilave olarak, Bulgaristan’ın turizm potansiyelinin Türkiye’de daha fazla tanıtımının ve tur operatörü şirketlerle bu konuda görüşmeler yapılmasının da yararlı olacağını düşünüyorum.

Türkler hangi destinasyonlara ilgi gösterirler?

Türk turistlerin, Pomporova, Bansko gibi kayak merkezlerini ayrıca termal tesislerin bulunduğu Velingrad, Devin, Hisar, Mineralni Bani, Pavel Banya’yı ziyaret ettiklerini biliyorum. Bunlara ilave olarak Burgaz bölgesindeki Karadeniz sahillerinin  Türk turistlerinin ilgi gösterdiği destinasyonlar arasında olduğunu biliyorum. Tabiatıyla, Bulgaristan’daki turizm potansiyeli bu yerlerle sınırlı değildir.

Filibe’de öğrenci sayısı kaç ve hangi bölümlerde öğrenim görüyorlar? Ne tür sorunlar ile karşılaşıyor bu öğrenciler ve Başkonsolosluğun yardımını istiyorlar mı?

Filibe’de yaklaşık 2000 civarında Türk vatandaşı öğrenci üniversite öğrenimi görmektedir. Öğrenciler değişik bölümlerde öğrenim görmektedir.  Öğrenciler zaman zaman vize ve ikamet izni konusunda sorunlarla karşılaşabilmektedir. Filibe’deki tüm üniversiteleri ayrı ayrı ziyaret ederek Türk vatandaşı öğrenciler ile toplantılar yaptım. Toplantılara, Rektörler, Rektör Yardımcıları, Dekanlar ve üniversitelerin yabancı öğrencilerden sorumlu yetkilileri de katıldılar. Sözkonusu toplantılar gerek Başkonsolosluğumuz, gerek üniversite yönetimi gerek Türk vatandaşı öğrenciler için son derece yararlı oldu.

 Plovdiv ziyaretinde Sayın Büyükelçi Türk mezarlığının duvarı ile ilgili soruna değindi. İnşaatı ne zaman başlayacak?

Filibe Belediyesi ve Filibe Bölge Müftülüğü ile birlikte Filibe’deki tarihi Türk-Müslüman Mezarlığının bakım ve onarımı konusunu ele alıyoruz. Bu konuda hazırlanan bir proje Filibe Müftülüğü tarafından Filibe Belediyesi’ne yakında sunulacak. Proje Filibe Belediyesi tarafından uygun bulunduğu takdirde, Türkiye tarafından finanse edilecektir.

Türk dizileri şu anda Bulgaristan’da büyük ilgi görüyor. Milyonlarca izleyici “Yaprak Dökümü”, Gümüş”, “ Aşk’ı Memnu” dizilerini takip ettiler. ”Fatmagül’ün suçu ne” dizisi de ilgi ile izleniyor. Bu diziyi izlediniz mi ve nasıl bitiyor? Sizce Türk dizilerin büyük başarısı neye bağlı?

Belirttiğiniz dizlerin hepsi Türkiye’de de büyük ilgi gören dizilerdir. Türk dizilerinin Türkiye dışında geniş bir coğrafyada ilgi ile izlenmesi memnuniyet vericidir. Biz de ailecek Türk dizilerini ve filmlerini takip etmeye çalışıyoruz. Türk dizi ve filmlerinin başarısında pek çok unsurun etkili olduğunu düşünüyorum. Ortak değerlerimize hitap eden Türk dizi ve filmlerinin Türkiye ve Bulgaristan’ı birbirine daha da yakınlaştırdığını düşünüyorum. Bulgaristan’da da çok güzel filmler yapılıyor. Türk ve Bulgar sinemalarının gelecekte ortak projelere imza atmasını diliyorum.

Sayın Ramis Şen,  söyleşi için bazı özel bilgiler rica ediyoruz. Doğum yeriniz, hangi okullarda eğitim gördünüz? Filibe Başkonsolosluğu görevinden önce diğer diplomatik görevleriniz  nelerdir?

1973 Edirne doğumluyum. Babamın ailesi 1920’lerde Bulgaristan Kırcaali göçmenidir. Annemin ailesi ise Yunanistan göçmenidir. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldum. Londra’da Westminster Üniversitesi’nde master yaptım, ayrıca Oxford Üniversitesi’nin genç diplomatlara yönelik bir yıl süreli bir eğitim programına  katıldım. 1997 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapıyorum. T.C. Filibe Başkonsolosu olarak atanmadan önce sırasıyla Türkiye’nin İslamad, Kabil ve Londra Büyükelçiliklerinde ve New York’taki Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’nde görev yaptım.  İki yıllık görev süremin bir yılını tamamlamış bulunuyorum. Filibe’de ve Bulgaristan’da görev yapmaktan, iki ülke ilişkilerinin gelişimine katkıda bulunmaktan son derece memnuniyet duyuyorum.

Aneliya Perçeva
Yeni Ses Gazetesi


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.