Ekonomistler ve Yunanlılar ‘başka tasarruf tedbiri almama’ konusunda dikkatli

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Uluslararası yatırımcılardan kredilerin gelmesi ve ana borç bakiyesinin azalmasıyla, Başbakan Antonis Samaras ülkeyi güzel günlerin beklediğini söyledi.

 

Yunan halkı, üç yıldır uygulanan maaş ve emekli aylığı kesintileri ve vergi zamları sonrasında, Yunanistan’ın ezici miktardaki borcunu geri ödemek için daha fazla tasarruf tedbiri alınmayacağı yönünde yapılan duyuruyu memnuniyetle karşılıyor.

Başbakan Antonis Samaras, “Büyüme hızı oturur oturmaz, rahatlama tedbirleri yavaş yavaş başlayacak.” dedi.

Ancak Samaras, zor zamanların devam edeceğini de sözlerine ekledi. Toplanan vergiler beklentilerin çok altında kaldı, işsizlik oranı yüzde 27 ve ferdi harcamalar da neredeyse durma noktasında.

AB-IMF-ECB Troykası, Yunanistan ekonomisini ayağa kaldırma amaçlı 239 milyar avroluk iki kurtarma kredisi karşılığında tasarruf tedbirleri talep etti. Şimdi de Troyka’dan denetçiler Yunanistan’ın uzun zamandır ertelenen kamu kuruluş özelleştirmeleri ve kamu mallarının satışı veya kiralanmasında kaydettiği ilerlemeyi kontrol ediyor.

Ekonomistler, Yunanistan’ın krizden çıkma yolunda ilerlemesi gerektiğini savunmaya devam ederken, bu, Samaras’ın da doğrudan dış yatırım aramak ve bürokrasiyi azaltmakla belirlediği bir hedef teşkil ediyor.

Atina Üniversitesi Ekonomi ve Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Aristides Hatzis SETimes‘a verdiği demeçte, “Bir ekonomi sadece tasarruf tedbirleriyle ilerleyemez. Yaşayan bir pazara da ihtiyacı vardır.” diyerek şöyle devam etti: “Bu açmazdan çıkmanın tek yolu yapısal reformlar, pazar ve hizmetlerin serbestleştirilmesi, özelleştirme ve hedeflenen harcama kesintileridir.”

Atina’ya yaptıkları son ziyarette müfettişler, 2,8 milyar avroluk bir sonraki kredi dilimini serbest bırakmadan önce, daha önceden kararlaştırılmış olan kamu sektöründeki işten çıkarmalar ve vergi kaçırmaların kovuşturulması konusunda baskı yaptılar.

Geçen Aralık ayında kabul edilen kurtarma kredisi şartları uyarınca, Yunanistan’ın bu yıl kamu sektöründe 25 bin kişiyi işten çıkarması ve 2016 yılına kadar toplam 150 bin rakamına ulaşması gerekiyor.

Ancak iktidar partisindeki herkes planı kabul etmiyor.

Samaras’ın koalisyon ortağı Demokratik Sol partisinin (DIMAR) lideri Fotis Kouvelis, “Troyka, Yunan toplumunun dayanabileceği limitleri aştığı gerçeğinin farkına varmalı ve bunu kabul etmelidir.” dedi.

Kamu sektöründe işten çıkarmaları da içeren ek tedbirleri kabul ettirmek kolay olmadı.

Pire Üniversitesi Ekonomi Bölümü yardımcı öğretim üyesi Platon Tinios SETimes‘a verdiği demeçte, “Bir çok Yunan vatandaşı, hâlâ Troyka ile yapılan anlaşmanın, krizin sonucu değil, nedeni olduğunu düşünüyor.” şeklinde konuştu.

Tinios, “İnsanlar asıl sorunun ne olduğuyla ciddi şekilde ilgilenmedi ve dolaylı olarak eskiden bulunduğumuz yere geri dönebileceklerini düşünüyor.” dedi.

Ancak bazı vatandaşlar, tasarruf tedbirlerinin devlette uzun zamandır var olan hovardalık ve çalışanlara yönelik cömertlikle ilgili algıları yavaş yavaş değiştirdiğini ileri sürdü.

66 yaşındaki Andreas Dimitrakopoulos SETimes‘a şunları söyledi: “İşler çok zor. Ama şurası kesin ki, hepimiz çok fazla harcamışız.”

SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.