DOST Partisi Genel Başkanı Mestan, Merkez Seçim Komisyonu’nun istifasını istedi

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan, düzenlediği basın toplantısında, “Merkez Seçim Komisyonu (MSK), derhal istifa edip, komisyonun başıboş buyruk yürütmesinden dolayı araştırılması gerekir” diye ısrar etti.

Mestan’ın ifadelerine göre ırkçı ve aşırı milliyetçi tavırlarıyla bilinen milletvekilleri Valeri Simeonov, Krasimir Karakaçanov ve Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Milletvekili Angel Cambazki’nin Parlamento seçimlerinden önce Türkiye ile sınırı kapatma eylemlerinden dolayı derhal dokunulmazlığının kaldırılması ve onların sınırda gerçekleştirdiği eylemlerin araştırılması gerekiyor. Mestan, GERB Genel Başkan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov ve BSP Genel Başkanı Korneliya Ninova’nın da Türkiye’deki seçmenlerin başka sandıkta oy kullanmayacağına dair beyan formlarını Kiril alfabesiyle kendilerinin Seçim Sandık Kurulu önünde doldurmasına ilişkin karar alması için MSK’ya baskı uyguladıkları iddialarının araştırılması gerektiğini ve onların da bu olaya karıştığı saptandığı halde milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Birkaç gün önce açıkladığı gibi Mestan, seçimlerden önce Anayasa’nın kaba bir şekilde ihlal edilmesinin araştırılması üzere Başsavcılığa başvurduğunu belirtti. Mestan, “Bu hareketlerin bir suç örgütü organize etme olarak nitelendirilmesine yasal dayanak olup olmadığının araştırılmasını talep ettik” dedi. Mestan’ın ifadelerine göre sınır kapatma olaylarına doğrudan iştirak eden ve Bulgaristan vatandaşlarına karşı şiddet uygulayan aşırı milliyetçiler Simeonov, Karakaçanov ve Cambazki’den başka bu gruba Korneliya Ninova ve Tsvetan Tsvetanov şahsında BSP ve GERB partileri de karışmıştır.

Mestan, “Başsavcı ve Yüksek Temyiz Mahkemesi Başkanı aracılığı ile 44. Halk Meclisi seçim sonuçlarının iptal edilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” diye belirtti. DOST lideri, 44. Halk Meclisi’nin ahlaki ve siyasi yönden gayri meşru olduğunu söyledi. Mestan’ın ifadelerine göre teknokratlar hükümetinin Başbakanı ve MSK şahsında devlet, vatandaşların bir kısmının siyasi haklarını kullanmasını sağlayamamıştır. Mestan, “Seçimlerin sonuçlarını belirleyen hileler yapıldı, vatandaşların Anayasal hakları garanti edilmiş olsaydı, 44. Halk Meclisi’nde farklı siyasi güçler yer alacaktı. Onlardan biri de DOST Birliği koalisyonu olacaktı” dedi.

Sınırda yapılan eylemlerin etnik ve dini aidiyeti farklı olan belirli bir grup Bulgaristan vatandaşına yönelik olduğunu vurgulayan Mestan, “Yani, baskı Türklere yönelikti ve bu yüzden de eylemler dini temele dayalıdır” diye görüş beyan etti.

Mestan, kendi ifadelerine göre bu suçu daha ağır kılan Yüksek İdare Mahkemesi’nin 15 Mart 2017 tarihli kararı ile ilgili yorumda bulundu. Seçimlerden bir hafta önce çıkan bu karar Valeri Simeonov’un seçmenlerin başka bir sandıkta oy kullanmadığına dair beyan formlarını sandık başına gitmeden önce doldurmalarına imkan verilmesine itiraz ettiği şikayetine ilişkin bir karardır.

Mestan, “MSK ve Simeonov, bu davanın tarafları olduğu için bu karardan haberdardı” dedi.

DOST lideri, “Cuma günü, düşünme gününden önce MSK, seçmenlerin bizzat kendilerinin Seçmen Sandık Kurulları önünde beyan formlarını doldurma zorunluluğu getiren Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararına tam aksi bir karar almıştır. Bu yüzden zaman yetmediği için 40 bin seçmen oy kullanma hakkını kullanamamıştır” diye kaydetti. Mahkeme kararlarının uygulanmamasının ayrıca ağır bir suç olduğunu söyleyen Mestan, bu yüzden DOST partisinin dün yürürlüğe giren Yüksek İdare Mahkemesi kararının yerine getirilmemesinin de araştırılmasını talep ettiği Başsavcılığa başvurduğunu aktardı.

Mestan, Savunma Bakanı Stefan Yanev’in sınırda yaşanan olayları protesto gösterisi olarak nitelendirmesini siyasi kabalık olarak niteledi. DOST lideri, “Kim bilir belki de 80 yaşındaki kadınların yere itildiği bir olayı barışçıl bir protesto olarak da nitelendirebilir” dedi. Mestan, Başbakan Ognyan Gercikov’un “Bu seçmenlerin oy kullanabilmeleri için Bulgarcayı öğrenmesi gerekir” ifadelerini de skandal olarak niteledi. Mestan, “Bu seçmenlerin bazıları Kırcaali bölgesinde onları dikmek için Türkiye’den fidanlarla geldiler” diye belirtti.

Mestan, DOST Birliği koalisyonunun düşman imajı çizilmesine yönelik özel bir strateji uygulandığını söyledi.

Mestan, “Bizler, Parlamento’ya giren bir siyasi güç özgüvenine sahibiz, çünkü seçimler dürüst bir şekilde yapılsaydı, şimdi yeni Meclis’te olacaktık” diye kesin konuştu. Mestan’ın ifadelerine göre teknokratlar hükümetinin seçimlerde ikametlilik prensibi uygulanması fikri Anayasa’ya aykırıdır ve bir hukuk profesörünün bunu bilmesi gerekir.

Mestan, GERB ve Birleşik Vatanseverler koalisyonunun koalisyon hükümeti oluşturması halinde Bulgaristan’da Avrupa-Atlantik ve demokratik değerleri ve ilkeleri konusunda ciddi bir gerileme olacağını söyledi. Bu tür bir hükümetin Bulgar toplumunda demokratik olgunluk ve demokratik reflekslerini test edecek sorunlu bir iktidar formülü olacağını düşünüyor. Böyle bir durumda ülkenin milli güvenliğinin de tehdit altında olacağını belirten Mestan, GERB partisinin sözde vatanseverlerle kucaklaşmasını kast ederek, Avrupa’nın hiçbir yerinde sağ partilerin aşırı milliyetçi oluşumlarla ittifak yapmadığına vurgu yaptı.

Her zamankinden daha çok sağ görüşlü partilerin birleşmesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen DOST lideri, yeni bir Büyük Halk Meclisi Genel Kurulu oluşturarak, yeni Bulgaristan Anayasası kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş