Dışişleri Bakanlığı: Batı Trakya’da bazı uç çevreler var

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekouras’ın Batı Trakya ile ilgili gazetecilerin sorduğu sorulara verdiği cevapların Azınlıkça Online ekibi tarafından yapılan Türkçe çevirisi şu şekildedir:

A.Tasouli: Trakya’daki hareketlilikle ilgili olarak size Yunan devletinde okuyan öğrencilerin Türkiye’nin finanse ettiği okullara kayıt olmaları için 500 euro para aldığı yönündeki haberlerin gerçek olup olmadığını sormak istiyorum.

G. Delavekouras: Dışişleri Bakanlığı’na yapılan bilgilendirmeye göre bu haberler asılsız. Ancak her halükarda – ki bunun farkına varmalıyız – Trakya’da yaşayan Müslüman Yunan vatandaşlarını sistematik olarak “gettolaştırmaya” çalışan uç çevreler bulunuyor. Bu çabalar başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bu az sayıdaki marjinal unsurların diretmesine rağmen bu çabalar başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Şu açık ve net olmalıdır: Yunanistan vatandaşlarının tamamının insan haklarına, dinî haklarına tamamen saygı gösteren açık bir toplumdur ve haklar önünde eşitlik toplumu ve devletidir. Yunanistan’ın sosyal etkinliklerine sorunsuz katılımı beraberlik içinde olmamızı ve ilerlememizi sağlar. Tabiî ki katı mali krizden ülkemiz vatandaşlarının tamamı etkilenmektedir, ancak hepimiz birlik içerisinde krizi atlatacağız. Bugün içinde bulunduğumuz durum Yunan toplumunun önemli bir parçasını marjinalleştirmek isteyen uç unsurları ne bu yönde senaryo üretme ne de faaliyette bulunma hakkını vermemektedir.

N. Meletis: Trakya hakkında söylediklerinizle ilgili olarak, sn. Erdoğan’ın Müslüman Yunan vatandaşlarının sn. Sadık’ın kurduğu Eşitlik v.s Partisi etrafında toplanmalarını istediği müdahalesini yapıcı buluyor musunuz?

G. Delavekouras: Demin de söylediğim gibi Müslüman vatandaşlarımız haklarına tamamen saygı gösteren bir toplum ve devlette yaşıyor ve buna herkes saygı göstermeli. Yunanistan değişik dinlere mensup vatandaşların birlikte uyumlu yaşadığı örnek bir ülkedir ve bu örneği komşumuz olan diğer ülkelerin de izlemesi iyi olacaktır.
Yüksek İşbirliği Konseyi’ne gelince, bildiğiniz üzere ikinci konsey toplantısının Türkiye’de yapılması konusunda mutabakata varılmıştı, çünkü ilk toplantı Yunanistan’da yapılmıştı. Çalışmalar devam ediyor, Dışişleri Bakanlığı ve Yunan hükümeti toplantıya katılacak Bakanlıkların koordinasyonunu yapıyor, ancak şimdilik toplantı tarihi belirlenmiş değil, belirlenir belirlenmez sizin de haberiniz olacak.

G. Hadoulis: Bu bahsettiğiniz uç çevrelerin adı ve soyadı ya da en azından etkilerinin adı ve soyadı yok mu?

G. Delavekouras: Hepsinin yaşantısı ve yaptıkları biliniyor. Sadece bu çevreler yapmaya çalıştıkları konuda başarılı olamayacaklardır çünkü size dediğim gibi ve tekrar ediyorum Yunanistan bütün vatandaşlarının insan haklarına tamamen saygı duyan bir toplumdur.

S. Sourmelidis: Erdoğan’ın teşviki, Yunanistan’daki siyasi oluşumlara atıf olduğu göz önünde bulundurularak, iç meselelere müdahale sayılabilir mi?

G. Delavekouras: Bildiğiniz üzere Türkiye Başbakanı tarafından gönderilen mesaj hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın da tepkisi oldu. Yunan vatandaşları geleceklerini ve kaderlerini belirlemekte kendileri yetkilidir. İyi yönetilen bir devlette yaşıyoruz ve Yunanlı vatandaşlar, hangi dine mensup olurlarsa olsunlar, kararlarını ülkelerinin yararı doğrultusunda alıyorlar. Bu toplumsal gelişmelere hepimizin katılımını şekillendiren tek ve ana ilkedir ve komşularımız da dahil olmak üzere bunu herkes bilmelidir. Az önce söylediğimi tekrar edeceğim: Yunanistan’ı örnek olarak görmeleri iyi olacaktır çünkü gerçekten komşularımız için Yunanistan bir örnektir.

http://azinlikca.net/


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.