Bulgaristan’ın Eski Kralı Sakskoburgotski Saraylardan Birini Kaybetti

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan’ın eski kralı ve eski başbakanlardan Simeon Sakskoburgotski’nin Filibe bölgesinde memleketi Banya köyü yakınlarındaki ünlü “Kriçim” sarayını mahkemede kaybettiği açıklandı.

Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin, aldığı nihai karar ile sarayın Bulgar devletine iade edilmesine karar verdiği belirtildi.

Sakskoburgotski’nin devletle olan mülk tartışmaları sürerken, “Kriçim” sarayı ile ilgili sonucun, Sofya Şehir Mahkemesi’nde hala süren “Vrana”, “Sitnyakovo”, “Bistritza” sarayları ve Rila dağındaki binlerce dönümlük ormanlık alanları ile ilgili diğer davalar konusunda emsal oluşturması bekleniyor.

Sakskoburgotski, Bulgaristan’daki eski komünist rejiminin 1947 yılında düzenlediği bir referandum sonucu 6 yaşındayken ailesi ile birlikte sınırdışı edildi.

Eski kral, yıllarca İspanya’da sürgünde yaşadıktan sonra 2001 yılında Bulgaristan’a dönüp İkinci Simeon Ulusal Hareketi (NDSV) partisini kurdu. Halk tarafından “kurtarıcı” olarak görünen ve bir dönem başbakan olmayı başaran Sakskoburgotski, yönetimi sırasında kraliyet ailesine ait tüm malları geri almak üzere yoğun çaba gösterdi.

Kızkardeşi Mariya Luiza ile birlikte ünlü avukatların yardımı ile devlete dava açan Sakskoburgotski, Babası Boris’ten “miras kaldıkları” gerekçesiyle çok sayıda saray, malikane ve geniş arazilerden oluşan yaklaşık 800 milyon dolarlık mülkünü geri alarak büyük bir refaha kavuştu.

Simeon Sakskoburgotski’nin partisi 2005 yılındaki parlamento seçiminden sonra ülkedeki eski komünist partisinin devamı niteliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) lideri Sergey Stanishev’in kurduğu koalisyon hükümetine ortak oldu.

Mülk düşkünlüğü yüzünden Sakskoburgotski otorite kaybederken, partisi NDSV ise 2009 yılında parlamentoya giriş barajını geçemedi.

Seçim fiyaskosundan sonra Sakskoburgotski, parti liderliğinden istifa ederek, aile mülkünün yönetimine odaklandı.

Sönen siyasi hayatının ardından Sakskoburgotski’nin devletten aldığı mülkler toplum ve basında sürekli tartışılan konulardan biri oldu.

AA


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.