Bulgaristan’daki yüksek askeri eğitim iş gücü piyasasında iyi imkanlar sağlıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Son yıllarda yüksek askeri eğitim, Bulgaristanlılar için daha da celbedici olmaya başladı. Bunun ana nedenleri arasında yüksek askeri eğitim görenlerin iyi realizasyonudur. Çünkü yüksek askeri eğitim görenler arasındaki işsizlik sıfır düzeyindedir ve ücretler iyidir. Bu verileri Bulgaristan’daki Yüksek Okulların Reyting Sistemi gösterdi. Bu öğretim yılında “Askeri İşler” bölümünde bir yer için 7 aday yarıştı.

Bulgaristan Ordusu’nun üyeleri, yakınlarda 100. yıldönümünü kaydeden “Georgi Stoykov Rakovski” Askeri Akademisi’nde hazırlanıyor. Askeri Akademi’de sağlanan eğitim, NATO ve AB standartlarına göre yapılıyor. Askeri Akademi’nin 2000 yılından sonra siviller için önermeye başladığı bölümlere ilgi de arttıkça artıyor. Yılda çoğunlukla devlet ve yerel makamlarının temsilcileri olan yaklaşık 400 sivil vatandaş, yedi master programında eğitim görüyor. Bunun ana amacı, 1989 yılından sonra güvenliğin daha birleşik bir nitelik kazandığıdır. Eskiden güvenlik, devletin toprak bütünlüğünün korunması anlamına geliyordu. Şimdi tehditler çok farklıdır ve zor öngörülürdür. Bu yüzden siviller de, aralarında işbirliği içinde olmasını öğrenmelidir. “Georgi Stoykov Rakovski” Askeri Akademisi’nin master programlarında yılda ortalama yaklaşık 120 ile 150 arasında subay eğitim görüyor. Akademide ayrıca yılda binden fazla kişinin eğitildiği mezuniyet sonrası kalifiye kursları da var.

“Georgi Stoykov Rakovski” Askeri Akademisi’nin Eğitim İşleri Başkan Yardımcısı Albay Doç. Dr. Petır Mollov, kadınların askeri eğitime ilgisini şöyle anlattı: “Askeri Akademi’deki eğitime kadınlar da büyük ilgi duyuyor. Çünkü silahlı kuvvetlerdeki çalışmalar, artık yeni teknolojilerin kullanımı sayesinde geçmişte sadece erkeklerin yapabildiği ağır fiziksel emek gerektirmiyor. Bundan başka sivil görevlilerin de güvenlik alanında eğilmesi imkanı da dikkat çekicidir. Güvenlik, globalleşme ve teknolojiler sayesinde birçok çalışma içeriyor. Bu yüzden askeri eğitime artık hem erkekler hem de kadınlar katılabiliyor.”
Askeri Akademi’de Yunanistan, Türkiye, Makedonya, Almanya, Çin Cumhuriyeti ve saire ülkelerden yabancı üniversite öğrenicleri eğitim görüyor. Akademi’de ayrıca “Barış İçin Ortaklık” programına katılan hemen hemen bütün ülkelerden temsilcilerin katıldığı kurslar da düzenleniyor. Yüksek Askeri Akademi, bilişim ve iletişim teknolojilerinin son modelleriyle donatılmış modern tesisleri ile de celbedicidir. Askeri Akademi’de yüksek kalifiyeli uzmanlar eğitim veriyor.

“Askeri kariyerin diğer celbedici yanıları da nedir?” sorusuna da cevap veren Albay Doç. Dr. Petır Mollov, şunları söyledi: “Asker mesleğini diğer mesleklerden ayıran, insanın kendi hayatı için üstlendiği risktir. İkincisi ise karşılaşılan zorluklar. Bizde eğitim görenler, vatanını sevmeli ve karşı karşıya kalacağı zorlukları önceden kabul etmelidir. Tabii iyi sosyal kazançlar da var, ancak insanları bize çeken ve burada tutan bu değildir. Askeri Akademi’ye gelenler, daha başvuru yaptıklarında vatanı için görev yapmaya karar veren gençlerdir. Bundan başka gençlerin, öğrendiklerini reel ortamda uygulayabilmeleri için imkanlar sağlıyoruz. Eğitim süresince çeşitli talimatlar ve stajlar da var. Ülkemizin NATO’nun misyonlarına katılımı sonucu Askeri Akademi’yi bitiren her subay, reel bir misyona katılmış olacak. Diğer mesleklerden farklı olarak askeri kariyerin gelişimi bellidir. Askeri kariyerde belli kurallar var, belli bir görevden başka bir göreve geçmeden önce belli süreler vardır. Net kriterleri olan iyi ve düzenli bir gelişim sistemimiz var, ki bu kariyerde güvenlik sağlıyor.”

 

Daha erken emekliliğe ayrılma imkanı ve askeri misyonlara katılım için bazı ek tazminatlar, asker mesleğini seçmenin nedenlerinden bazıları. Kaptan Petrana Kokudeva, hayatını orduya vermeyi seçen bayanlardan biridir. Kendisi, ilk başka Sofya Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nde okumaya başlıyor, ancak daha sonra bu bölümün kendisine göre olmadığını keşfediyor. Böylece asker kariyerine yöneliyor ve yakınlarda Askeri Akademi’nin bir master programını bitiriyor. Kendisi, bir iki yıl sonra akademiye öğretim görevlisi olarak dönmeyi planladığını, yurtdışında bir misyona da katılmak istediğini paylaşıyor.

Meslek seçimini ve bununla ilgili riskleri ve ödenmesi gereken bedelleri anlatan Kaptan Kokudeva, şunları belirtti: “Her bir insan bir seçim yaparken faturasını ödemek zorundadır. Bu mesleğin bedeli, yakınlarınla biraz seyrek bir arada olmaktır. Seni her an çağırabiliyor. Ayrıca mesleğimizdeki stres ve dinamik, ailelerimize yanısyor. Ancak insan mesleğini severse bedel de daha kolay ödenir. O zaman olup biten güzel şeyleri de görüyorsun. Bu yüzden eğer 1996 yılına geri dönersem aynı seçimi yapardım.”

Türkçesi: Rayna İvanova

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.