Bulgaristan’da çipli kimlik kartların basımına 2013’te başlanacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Hükümet, çipli kimlik kartlarının basımına bir kaç yıl içinde başlamayı planlıyor. İlk 5 bin adet çipli kimlik kartı 2013 yılı ilkbaharında, geri kalan kimlikler ise seri bir şekilde 2015 yılından sonra basılacak. Bu beş binin dağılımının nasıl yapılacağı ve yeni kimliklerin kaça mal olacağı henüz kesinlik kazanmadı. Elektronik kimlik, kamu ile SMS’li  iletişim ve online referendum ihalesi teklif açılmasında konuşan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Valeri Borisov, şu anda 18 levaya çıkartılan kimliklerden daha ucuza mal olmasının planlandığını söyledi. Sistem, 2015 yılında tüm kimliklerin değişimine hazır hale gelecek. Bu değişimin zorunlu ve tek seferde olmayacağı, kişilere özel haklar sağlayarak cazip hale getirileceği aktarıldı. Kimlik kartları değişimi son olarak 1999-2002 döneminde yapılmıştı. Şu anda, kimlik kartı değiştirme kampanyasının sonuna gelindi. 10 yıllık olarak verilen kimlik kartlarının süresi 2019-2022’de sona erecek.
Çipli elektronik kimlik kartları banka kartları prensibi ile çalışacak, çipe EGN hükmünde önemli rol oynayacak numara kaydedilecek. Bu numara ile kişinin kimliği belirlenecek. Ancak bu numara gözle görülmeyip sadece özel okuyucular sayesinde okunabilecek. Bu kartta kişinin online imzası da bulunacak ve kişi bununla vergilerini online olarak ödeyebilecek. İleriye yönelik olarak çipli kimlik kartına kişinin sağlık bilgilerinin de eklenmesi planlanıyor.
Bakan Yardımcısı, yeni kartların kullanım açısından çok uygun olacaklarını ve kamu kurumları ile mesai saatleri dışında dahi işlem yapılabileceğini aktardı. Verilen dilekçelerin SMS ile elektronik takibi de yapılabilecek. Bu şekilde bir başvuruda bulunan kişiye, SMS ile ilk olarak giriş numarası gönderilecek. Dilekçe işleminin tamamlanmasının ardından yeni bir SMS ile dilekçe sahibine dilekçenin sonuçlandırıldığı bildirilecek. Elektronik sistemin kamu hizmetlerinde bir çok kolaylık sağlamasına rağmen bu hizmetler için alınan ücretler devam edecek. Bakan Yardımcısı, bu ücretlerin yüzde 30 daha ucuz olabileceğini belirtti.
Sistemin bir kısmını elektronik referandum oluşturuyor. Bu şekilde, halk ile devlet kurumları arasındaki mesafenin kısaltılması amaçlanıyor. İleriye yönelik olarak önemli konularda online konferanslar da yapılabilecek. Bu sistemin başarılı olması durumunda elektronik oylamaya da geçilebileceği kaydedildi.
İdari Kapasite (OPAK) programınca finanse edilen projenin toplam maliyeti 12 milyon leva. Bakan Yardımcısı, genel olarak şirketlerin ihaleye ilgisini düşük olarak değerlendirdi. Toplamda 14 şirketin başvurduğu ihalede bazı alanlarda birer şirketin bulunduğu kaydedildi. Bakan, düşük ilginin, ihale şartlarından da kaynaklanmış olabileceğini ekledi.

Erkan Tunca, Sofya Zaman


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.