Boşnaklar yıkılan camileri için tazminat istiyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Bölge Mahkemesi’nin aldığı bir karar, Boşnaklar arasında hoşnutsuzluk doğurdu.

SETimes muhabiri Drazen Remikoviç’in haberine göre, Bosna-Hersek’teki (BH) İslam Cemaati, Sırp Cumhuriyeti’nin 1992-1993 yıllarında yıkılan 16 cami için 32 milyon avro tazminat ödemesi gerekmediği yönündeki yakın tarihli bir karara, gelecek hafta Temyiz Mahkemesi’nde itiraz edecek.

İslam Cemaati avukatı Esad Hırvaciç “İtiraz yazıldı ve sunulacak. Temyiz Mahkemesi’nin dilekçemize Nisan ayında cevap vermesini bekliyoruz” dedi.

Banja Luka Bölge Mahkemesi, 6 Şubat’ta verdiği kararda davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle tazminat taleplerini reddetmişti. Fakat Hırvaciç’e göre savaşta işlenen suçlar zaman aşımına uğrayamaz.

Hırvaciç, “Savaşta meydana getirilen hasara savaş suçu muamelesi yapılması gerektiğine ve bu yüzden de bunların zaman aşımına uğrayamayacağına inanıyoruz. BH Temyiz Mahkemesi itirazı kabul etmezse, Strazburg’daki Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi.

Banja Luka Asliye Mahkemesi tarafından 2009 yılında sunulan davayla ilgili ilk karar, İslam Cemaati lehine olmuştu. Fakat Bölge Mahkemesi Aralık 2009’da bu kararı bozmuş ve İslam Cemaati’ni mahkeme giderleri için 24 bin avro ödemeye mahkum etmişti. Ardından da Cemaat Yüksek Mahkeme’ye itirazda bulundu.

Cemaat Genel Sekreteri Muhamed Salkiç, konuyla ilgili hukuk savaşının henüz sona ermediğini söyledi.

Salkiç, “Mesele para değil, tarihi eserlerin ortada hiçbir neden yokken imha edilmesi.” dedi.

“20 YIL ÖNCE OLDU, 200 YIL ÖNCE DEĞİL”

Cemaate göre, Bosna’da savaş sırasında tahrip edilmiş yaklaşık 450 cami restore edildi ve 250 tanesi de yenilenmeyi bekliyor. Tahrip edilen camilerin en ünlüsü, 1579 yılında inşa edilmiş olan ve UNESCO’nun koruma altındaki eserler listesinde yer alan Ferhadiye Camii idi.

Helsinki İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Branko Todoroviç de, savaş sırasında topraklarındaki dini eserlerin tahrip edilmesinden Sırp makamlarının sorumlu olduğunu söyledi.

Todoroviç, “Bu şüpheci ve ikiyüzlü bir karar. Bu olaylar daha 20 yıl önce oldu, 200 yıl önce değil. İnsanlar bunun gibi şeyleri hatırlar. Yetkililer tarihi çarpıtırlarsa, tek yaptıkları kabahatlerinin yükünü gelecek nesillere yüklemek olacaktır” dedi.

Dünya Bülteni


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.