Boşnak nine ilk davayı kazandı

Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna-Hersek’te evinin bahçesindeki kaçak kiliseye karşı verdiği mücadeleyle tanınan Fata Orloviç’in Sırp polisine saldırdığı gerekçesiyle yargılandığı dava düştü.

Bosna-Hersek’te evinin bahçesine kaçak yollarla yaptırılan kiliseye karşı verdiği hukuk mücadelesiyle tanınan 70 yaşındaki Fata Orloviç’in Sırp polisine saldırdığı gerekçesiyle yargılandığı davası reddedildi.

Bosna-Hersek’in Bratunaç kenti yakınlarında yaşayan ve 10 Eylül 2010 tarihinde evinin bahçesindeki kaçak kiliseye ayin için gelenleri koruyan polislere saldırdığı iddiasıyla hakkında dava açılan Fata Orloviç’in duruşması yapıldı.

Srebrenitsa kentindeki mahkemede görülen duruşmaya, Fata Orloviç’in yanı sıra müşteki polislerle duruşmayı izlemeye gelen Orloviç’in yakınları ve ABD’nin Bosna Hersek’teki Büyükelçiliğinden bazı yetkililer katıldı.

Fata Orloviç, savunmasında kiliselere karşı olmadığını, ancak kendi mülkü olan evinin bahçesine kaçak olarak inşa edilen kiliseye karşı olduğunu belirtti. Mahkemenin kilise hakkında yıkım kararı vermesine rağmen, bu kararın 1 yıldır uygulamaya sokulmadığını ifade eden Orloviç, şöyle konuştu.

“Bana ait toprağıma izinsiz yaptırılan kaçak yapıya karşı 11 yıldır mücadele veriyorum. Ancak bunun karşılığında ilerleyen yaşıma rağmen bölgede görev yapan polis görevlilerinden sürekli dayak yiyorum. Haksızlığa uğrayan benim, ancak burada sanık sandalyesinde savunma yapan yine benim. Artık kimseye güvenmiyorum. Benim eşimin boğazını keserek öldürenler, şimdi beni yargılıyor. Bütün dünya, burada bana ne yapıldığını görmelidir.”.

Mahkeme başkanı Vukman Petkoviç, 70 yaşında ve sağlık durumu iyi olmayan bir kadının polislere fiziksel olarak herhangi bir saldırıda bulunmasının mümkün olmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi.

Srebrenitsa yakınlarındaki Konjevic Polje köyünde Bosna’daki savaş başlamadan eşi ve 7 çocuğuyla birlikte yaşayan Orloviç, savaş sırasında Sırplar tarafından Tuzla’daki toplama kampına götürüldü. Savaşta eşi Saçir Orloviç ile 22 yakınını kaybeden Orloviç, bir süre kampta, ardından farklı bölgelerdemülteci olarak yaşadı. ABD’ye giden 4’ü erkek, 3’ü kız 7 çocuğunun tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmek istemeyen Fata Orloviç, 1995 yılında savaşı bitiren Dayton Anlaşması’nın imzalanmasının ardından “mültecilerin evlerine dönebileceği” maddesini dikkate alarak, 1999 yılında köyüne döndü.

Köye döndüğünde evinin bahçesinde, bölgeye yerleşen Sırplar tarafından kaçak kilise yaptırıldığını gören Fata Orloviç, arazisine izinsiz yaptırılan kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı. Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen milyon dolarları reddeden Orloviç, 11 yıl süren hukuk mücadelesini geçen yıl kazandı. Mahkemenin, kilisenin geçen yıl 25 Mayısta yıkılacağını açıklamasına rağmen, halen bu karar uygulanmadı.

Fata Orloviç, evinin bahçesindeki kiliseye ayine gelenlerle tartışmasından dolayı, sık sık karakola götürülüyor ve polisten şiddet görüyor.


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.