Bosna Hersek’te ‘birlik’ mesajı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna Hersek’te, farklı din ve kültürlerden temsilciler dinlerarası diyalog konferansında bir araya gelerek, “beraber yaşamak geleceğimizdir” mesajı verdi.

SARAYBOSNA

Başkent Saraybosna’daki Skenderiya Spor ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılışına,Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İtalya Başbakanı Mario Monti, Bosna Hersek Reis-ul-uleması Dr. Mustafa Ceriç ve Bosna Hersek Kardinali Vinko Pulyiç katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, dünyanın çok hızlı bir şekilde değiştiğini belirterek, ”Kötülükler gittikçe çoğalırken, iyilik ve insanlar arasındaki ilişkiler de kötüleşiyor. Bu durumu sadece tüm dünyanın aynı şekilde iyiye doğru hareket etmesi ile tersine çevirebiliriz. Bu konferans ile barış ve tolerans mesajı yollayacağımızı umuyorum” diye konuştu.
Sırp Ortodoks Kilisesi Başkanı İriney de Bosna Hersek ve komşu ülke halklarının tarihte bir çok kez trajediye tanık olduklarını hatırlatarak, ”Yaşanan tüm vahşetler, savaş ve trajedileri ikaz olarak algılamamız ve onlardan ders çıkarmamız gerekir” dedi.
Bosna Hersek Reis-ul-uleması Dr. Mustafa Ceriç de konferansta yaptığı konuşmada, adaletin, doğruluğun, barış ve beraberliğin önemini vurguladı. Ceriç, ”Bosna Hersek savaş kurbanları bizim saygımızı, onların yakınları ise bizim anlayışımızı hak ediyor. Fakat bundan da önemli olan bir şey varsa o da bizim kendimizi adalet, doğruluk, barış ve beraberlik yoluna adamamızdır. Umarım burada yaşananların bir daha kimsenin başına gelmemesi için elimizden geleni yaparız” şeklinde konuştu.
Bosna Hersek Kardinali Vinko Pulyiç de bu tür aktivitelerin geleceğin ”umut kaynağı” olduğunu söyledi. Pulyiç, ”kültürler karışımı” olan Saraybosna’nın farklı insanların bir arada barış içinde yaşayabileceğinin kanıtı olduğunu vurguladı.
İtalya Başbakanı Mario Monti de  ”Burada farklılıkları birleştirmek için çalışıyoruz. Saraybosna’nın Avrupa’dan daha önce küreselleştiğini iddia ediyorum, çünkü bu şehir hem Birinci Dünya Savaşı’na hem de Avrupa’da yaşanan son savaşa tanık oldu. Dünyamız bugünlerde sadece ekonomik ve siyasi krizlerle değil, çok daha büyükleriyle yüzleşiyor. Bu krizler, Avrupa’nın üstünde kurulmuş olduğu insani temelleri yok ediyor” diye konuştu

http://www.aa.com.tr


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.