Belgrad ve Priştine arasında geçici anlaşma sağlandı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

KFOR Komutanı Erhard Bühler, Priştine ile Belgrad arasında 15 Eylül'e kadar sürecek bir anlaşmaya arabuluculuk yaptı. O tarihte, Kosova'nın kuzeyini ve sınırlarını kimin kontrol edeceği konusunda AB sponsorluğunda yürütülen müzakerelere devam edilecek.

Yeni geçici anlaşmaya göre, sınır Sırp ticari mallarına kapalı kalmaya devam ederken, Kosova iki sınır kapısına gümrük memurları göndermeyecek.

Brnjak sınır kapısında Sırp uyruklu 28 Kosovalı polis memuru görev yaparken, onlara Zubin Potok'tan gelen üç Kosovalı Arnavut polis memuru eşlik edecek. Kosova polisi Yerince sınır kapısında yer almayacak.

KFOR, sınır denetim noktaları ve Sırbistan'dan gelen tali yollar üzerinde tam kontrole sahip olacak. NATO barış güçleriyle birlikte, EULEX ve Kosova polisi Belgrad-Priştine güzergahında Zvecan'a giden treni kontrol edecek.

Bu sınır kapılarından Kosova'ya giriş yapan her şahıs ve araç, kimlik ve silah kontrolünden geçecek.

Başbakan Haşim Taçi, anlaşmayı Kosova'nın 2008 yılındaki bağımsızlık ilanından beri en önemli başarısı olarak nitelendirdi.

Taçi, "Kosova sonunda, uluslararası toplumla bir güvence olarak sınırlarının kontrolünü ele aldı." dedi.

Taçi, uluslararası toplumun Kosova'nın toprak bütünlüğüne olan bağlılığını gösterdiğini ve Sırbistan ile ticari karşılıklılığın tüm sınırda uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Sırp başmüzakereci Borko Stefanoviç farklı bir bakış açısı sunarak, Priştine'nin kuzey Kosova'da iradesini dayatma yönündeki tek taraflı çabasının bertaraf edileceğini söyledi.

Stefanoviç, "Anlaşma, kötü şartlarda görüştüğümüz için ideal değil." dedi. Zëri gazetesi tarafından aktarılan sözlerinde müzakereci, "Fakat tepkimiz Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin niyet edilen şeyi uygulamaya koymasını engelledi." şeklinde konuştu.

Ancak, kuzeydeki yerel Sırpların anlaşmayı kabul edip barikatları kaldırıp kaldırmayacağu henüz belli değil.

Kuzey Mitrovica belediye başkanı Krstimir Pantiç SETimes'a verdiği demeçte, "Başka bir ülkemiz olmadığı için Sırbistan devletine karşı gelmek istemeyiz, fakat halkımıza da önem vermeliyiz. Anlaşma kesin değil, herkes onu istediği şekilde yorumlayabilir." dedi.

Kosovalı Sırplar, Sırbistan'dan hâlâ mal alıp alamayacakları konusunda özellikle kaygılı. Bu, krizin başından bu yana onların temel taleplerinden birisiydi.

Zvecan Belediiye Başkanı Dragisa Miloviç, "Vatandaşların talebi üzerine, belediye meclis üyeleri barikatların akıbeti hakkında karar verecek." dedi.

Stefanoviç Rudare'de Sırp toplumuna seslenerek, onları anlaşmaya uymaya çağırdı.

Başmüzakereci, "Uyumlu olmalı ve onunla da onsuz da yapamayacağınız ülkenizi desteklemelisiniz." dedi.

Stefanoviç konuşmasında, 3,5 tona kadar ağırlığa sahip kamyonlar kuzey Kosova'ya serbestçe giriş yaparken, daha ağır araçların Kızıl Haç belgelerinin olması gerekeceğini söyledi.

Kosova'daki analistler, anlaşmanın sınırdaki krizi Eylül ayında uzun vadeli bir çözüme ulaşılana dek hafifleteceği görüşündeler.

Siyasi yorumcu Fatlum Sadiku SETimes'a verdiği demeçte, "Anlaşmanın uygulanması kuzeydeki siyasi sorunu kapatmayacak, ancak beklemeye alacak. Priştine, sorunu AB arabuluculuğunda Belgrad ile sürdürülen siyasi müzakerelere taşıma sorumluluğundan bir süreliğine kurtulduğu için kendisini daha rahat hissedebilir." dedi.

Bu haber, Belgrad'dan Igor Jovanoviç'in katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bu içerik SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.