Adalet yürüyüşü başladı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Başkent Sofya Bölge Mahkemesinde görülmeye başlanan ve “Kırcaali halkını” hedef alan siyasi dava ertelendi. Belediye Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Hasan Azis’in Su Aynası sınırları içerisinde kalan özel mülkiyetin kamulaştırmasında sözde dolandırıcılık girişimde bulunduğundan dolayı açılan davanın görüşülmesi, Haziran ayına ertelendi. Gerekçe olarak, dava görüşülme tebliğinin kanun verdiği tarih sınırları içerisinde ulaştırılmadığı ve de Maliye Bakanlığının davaya temsilci göndermemesinden kaynaklandı.


Son dönemde sıkça “sahte galibiyet” ya da rakibini siyasi arenadan dolaylı yollardan saf dışı edip galibiyet kazandırma yolu olarak nitelendiren bu davaya ilgi büyüktü. Kırcaali’den biri bizzat Başkan Azis tarafından kullanılan iki otobüs ve 10 ufak araba dolusu vatandaş davayı yakından takip etmeye ve çok sevdikleri başkanlarına manevi destek olmaya geldiler.

Savcılığın yönetmiş olduğu suçlamada, Hasan Azis 23 Ocak ile 19 Haziran 2009 tarihleri arasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığına “Ustra Holding’e” ait ve kamulaştırılması gereken bir mülk hakkında göndermiş olduğu mektuplarla, adı geçen şirkete kazanç, devlete de büyük kayıplar uğratma girişiminde bulunduğu söyleniyor. Savcılığa göre, ifade edilen o mektuplarda Hasan Azis’in piyasa değeri 846 200 leva olan mülkün fiyatını dokuz milyon olarak gösterdiğini, bu girişimiyle de gerek dönemin Maliye Bakanı Plamen Oreşarski ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Asen Gagauzovu yanıltmaya çalıştığı savunuluyor.

BELKİ DE TARİHTE İLK

Son dönemde bırakın Bulgaristan’ı, etnik ve kültürel açıdan her zaman değişik siyasi, askeri ve yabancı devletlerin ilgi odağa olan Balkanların Hoşgörü Başkenti Kırcaali, dini önderlerinin girişimiyle de tarihte yerini aldı. Belediye başkanına manevi destek olmak için kendisiyle yan yana ve omuz omuza Bölge Müftüsü Beyhan Mehmedof ve Kırcaali Ortodoks Hıristiyanları Cemaati Başkanı Peder Petır Garena duruşma salonunda oturdular.

HASAN AZİS: DAVA KIRCAALİ’DE GÖRÜLSÜN

Duruşma salonu çıkışında gazetemize konuşan Azis, “Dava soruşturması 25 Mart 2010 tarihinde bitmesine rağmen, neden bu dava 14 ay sonra, seçimlere dört ay kala görüşülmeye başlandı. Aynı şekilde, nasıl oluyor da o tarihlerde İçişleri Bakanı çıkıp Meclis kürsüsünden aynı totaliter dönemdeki Halk mahkemelerinde olduğu gibi hakkımdaki suçlamayı okuyabiliyor? Asıl soru, bu belgelerin kendisine nasıl ulaştığı ve ülkedeki kuvvetler ayrımından ikisinin yani yargı ve yürütmenin birbirinden bağımsız çalışıyor olması gerekmitor mu” diye sordu. Ayrıca, Hasan Azis davanın Kırcaali’de görülmesinin, bir saat önce gerçeğin gün yüzüne çıkması ve adaletin yerini bulması gerektiğini belirtti. Devamında, “Bu dava şahsıma veya makamıma karşı olmayıp, tüm Kırcaali halkına karşı açılan bir davadır” dedi.

Başkanını, siyasi ve dava arkadaşlarını desteklemeye gelenlerin birçoğu, bunun sadece bir manevi destek olmadığını aynı şekilde bir “Adalet yürüyüşü” olduğunu belirttiler.

Ertelenen dava 29 Haziran günü görüşülecek .

Kırcaalili grup Sofya Şehir mahkemesinden ayrıldıktan sonra Millet Meclisine kadar yürüdüler. Burada bölge Milletvekilleri Remzi Osman, Necmi Ali ve Önal Tasin tarafından karşılandılar. Meclis binası resmi giriş kapısı önde hatıra fotoğrafı çektiren grup, binada yazıla “Birlikten güç doğar” sözünün çok derin anlam taşıdığı kanaatinde bulundular. Hoşgörünün en iyi şeklini yaşatan Kırcaali temsilcilerinin üçüncü durağı Aleksandır Nevski Kilisesi oldu. Şanslarını, eski Hıristiyan takvimine göre Bulgar alfabesini yazan Kiril ve Metodious azizler günü olduğundan Metropoliten Maksim’in yönettiği ayinin bir kısmına şahit oldular. Grubun son durağa Koca Mimar Sinanın 1576 yılında inşa ettiği ve Sofya’da tek ayakta kalan tarihi Kadı Seyfullah Efendi Camisi oldu. Osmanlı döneminde mevcut 86 camiden geriye kalan son camide imamlık yapan Basri Hoca, caminin tarihi hakkında bilgi verdi.

Sofya’dan ayrılmadan önce, gruptaki bazı vatandaşlar Haziran ayındaki duruşmaya çok daha kalaba bir şekilde geleceklerini duyurdular.

İsmail İBRAHİMOĞLU

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.