4. Uluslararası Hıdırellez Bayramı sona erdi

Bal-Türk'ten Haberler
İçeriği Paylaş

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile organize ettiği IV. Uluslararası Hıdırellez Bayramı 2 gün süren bir dizi etkinlikle kutlandı. Bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası Hıdırellez Bayramı’nın finali Seka Kültür Alanında bulunan Balkan Kültür Evi bahçesinde gerçekleştirildi. İzmit Maphoytag Folklor Ekibi, Bulgaristan’dan Mestanlı Zeybekler, Sırbistan’dan (Sancak) Divanhana Ekibi ve Makedonya Üsküp’ten Duflla folklor ekiplerinin gösterileri ve Balkan Türküleri konseriyle son buldu.

Birinci Gün

5 Mayıs akşamı Balkan Kültür Evi bahçesindeki gül dibine dileklerin yer aldığı ve yedi kapıdan alınan suyun içine koyulduğu bakraç gömüldü. Bu ritüelin ardından İzmit’in -bir muhacir köyü olan- Akmeşe Köyü’ne gidildi. Burada koyun sağıldı ve bu süt daha sonra Balkan Kültür Evid’nde hıdırellezin başlangıcı olarak mayalandı.

Koyun sağma ritüelinden sonra köyde köy halkına Bulgaristan, Sırbistan ve Makedonya’dan gelen folklor ekipleri ile İzmit MAPHOYTAG folklor ekipleri oyunlarını sergiledi, Balkan Türküleri söylendi.

İkinci Gün

İkinci günün sabağı, 6 Mayıs hıdırellez sabahı Seka Kültür Alanındaki tüm evlerin kapılarına söğüt dalı ve yeşillik asıldı. Bereket niyetine bir kurban kesildi. Akşam programı ise bir gün öce gül dibine gömülen dilek bakracının kına gecesi türküleri eşliğinde tüm folklor ekiplerinin çıkartması ve sahneye taşıması ile başladı.

Çolakoğlu Bereket Diledi

Açış konuşmasında misafirleri ve tüm katılımcıları selamlayan Bal-Türk Genel Başkanı Dr.  Bayram Çolakoğlu Hıdırellezib geleneklerimizdeki anlamından bahsetti. Herkesin Hıdırellez Bayramını tebrik eden Çolakoğlu, “ülkemiz ve tüm insanlık için, Hıdırellez ile başlayan yaz mevsiminin hayırlı olmasını ve bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Maniler Okundu

Hıdırellez yemeğinin yenilmesinin ardından bakraç içerisinden çıkarılan nişanların sahipleri için maniler okundu. Yurtdışından gelen ekipler ile karşılıklı hediyeleş

me yapıldı.

Birbirinden Güzel Gösteriler ve Türküler

Manilerin okunmasının ardından Sırbistan Sancak ekibinin gösterileri ile başlayan şenlikte, Makedonya, Bulgaristan ve MAPHOYTAG’ın iki ayrı ekibi birbirinden güzel halk oyunları sergiledi. Programın sonuna doğru herkes meydanda birlik ve beraberlik içerisinde halk oyunlarına iştirak etti.

 


İçeriği Paylaş