Balkan Müslümanlarından Milli İradeye Destek

Haberler
İçeriği Paylaş

BALKAN MÜSLÜMANLARINDAN MİLLİ İRADEYE BÜYÜK DESTEK

 Abidin KARASU

Türk ordusu içerisinde yuvalanmış gayrimilli unsurların millet iradesine ve demokrasimize karşı isyan girişimine hepimiz tanık olduk.

Balkan Müslümanları yaşanan bu olaylardan sonra birlik ruhu içinde Türkiye’ye ve Milli İradeye destek vermişlerdir. Milli iradeyi temsil eden TBMM ve Hükümetin yanında olduklarını yüksek sesle haykırmışlardır. Balkan Müslümanlarının yaşadığı bütün ülkelerde Bulgaristan, Makedonya, Batı Trakya, Kosova, Romanya, Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ’da Müslümanlar yollara dökülmüşler birlik ruhu içinde en yakındaki Türk Büyükelçiliklerine ve diğer temsilciliklere gelerek desteklerini göstermişlerdir.

MAKEDONYA

Üsküp’te bir araya gelen Müslümanlar hain darbe girişimine karşı Türkiye Cumhuriyeti’ne desteklerini göstermişlerdir.

mak.mk

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) yaptığı çağırıyla bir araya gelen Müslüman topluluk Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği önünde Milli iradeye destek, darbeye hayır mitingi düzenlemiştir. Şiddetli yağmura rağmen meydandan ayrılmayan kalabalık açtıkları Türk bayraklarıyla :”Dik dur eğilme Balkanlar seninle”, ”Üsküp burada paraleller nerede”, ”Recep Tayyip Erdoğan”  sloganlarını atmışlardı.

Yine Makedonya’nın dört bir yanından,  Kalkandelen, Gostivar’dan kalkan onlarca konvoy Üsküp’e hareket etmiştir.

mak.mk1

BOSNA-HERSEK

Saraybosna’da Başçarşı meydanında toplanan yüzlerce Boşnak kardeşimizi ellerindeki Türk bayraklarıyla tekbirler eşliğinde Türkiye’ye desteklerini göstermişlerdir.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic Türkiye’de yaşananları “Hain bir plan” olarak değerlendirdi. Basın toplantısında konuşan İzerbegoviç  “Hedeflenenin tam tersi olacak, yaşananlar belli başlı sıraları temizleyecektir. Kimin güvenilmez olduğu ortaya çıkmıştır.” Diyerek Türkiye’ye ve Milli iradeye desteğini yineledi.

 

SANCAK- SIRBİSTAN

Sırbistan’ın Sancak bölgesinde bir araya gelen Müslümanlar çeşme meydanında toplanarak ellerindeki Türkiye bayraklarıyla desteklerini göstermişlerdir.

sancak

ARNAVUTLUK-KOSOVA

Balkan Müslümanlarının sesinin gür çıktığı bir diğer ülke de Arnavutluk ve Kosova oldu. Meydanlara dökülenler arasında özellikle eski UÇK askerleri dikkat çekmiştir. Eski UÇK askeri Bekim Keça meydanda televizyonlara verdiği röportajda Türkiye’nin ve Erdoğan’ın yanında olduğunu söyledi.

“Gerçek Arnavut kardeşlerinden tüm Türk halkına selamlarımı iletiyorum” diyerek sözlerine devam eden Keça:  “Arnavutlar olarak Türk halkının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olduklarını” söyledi. Keça sözlerine şöyle devam etti: “Kendi topraklarımızda savaştığımız gibi Türkiye ve Erdoğan için de savaşmaya hazırız. Arnavutluk’ta ve Kosova’da bulunan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde onlar da Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan için kanlarını vermeye hazır olduklarını söylediler”.

 arnavutluk 

BULGARİSTAN

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü aldığı kararla Türkiye’de darbe girişimini şiddetle kınadı, ülke genelinde tüm camilerde akşam namazında selā okundu.

bg1

Başmüftülük Türkiye’de yaşanan darbe girişimini şiddetle kınadı. “Toplumda kaos ve korku uyandırmak isteyen karanlık güçler, sivil vatandaşlara, kurumlara saldırarak, sadece Türkiye’de değil, tüm bölgede güvenlik ve huzuru sarsmaya çalıştılar.“ ifadesi kullanıldı.

İki milyona yaklaşık Müslümanın yaşadığı Bulgaristan’da akşam namazından sonra darbe girişimi sırasında şehit olan asker ve siviller için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Bulgaristan'da milliyetci partilerin parlamentoya sundugu tum dini toren ve ibadetlerin Bulgarca yapilmasini ongoren yasa tasarisi, ulkedeki Muslumanlarin tepkisine oldu.

 BATI TRAKYA- YUNANİSTAN

Batı Trakya’da bir araya gelen BTAYTD, DEB, GTGB ve BAKEŞ Sivil toplum kuruluşları Türkiye’de yaşanan olayları protesto ederek Milli İradenin yanında olduklarını söylediler. Ayrıca bir araya gelen kalabalık Yunanistan’a siyasi sığınma talebinde bulundan darbecilerin bir an önce Türkiye’ye iade edilmesini istediler. Kozlukepir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, İskeçe ve Gümülcine seçilmiş müftüleri Ahmet Mete ve İbrahim Şerif’in de bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup tepkilerini güçlü şekilde ortaya koydular.

yunanistan

BTTDK açıklamasında, “Türkiye’nin istikrarını zedeleme amacını taşıyan bu eylemin Türk halkı tarafından gerekli karşılığı bulacağına inanıyoruz. Her zaman olduğu gibi bugün de Batı Trakyalı soydaşlar Türk halkının ve devletinin sonuna kadar yanında olacaktır.” ifadesine yer verildi.

Rodop Potami milletvekili İlhan Ahmet de “Çağdaş toplumlar için demokrasi ve siyasi özgürlüklerin korunması vazgeçilmez bir değerdir. Bu zor anlarda kalbimiz ve aklımız Türk halkı ile birlikte.” ifadelerini kullandı.

“Darbeye hayır, demokrasiye evet”, “Darbecilere sığınma hakkı darbecilere destektir”, “Darbecilere kucak açmak komşu ülkeye ihanettir”  slogan ve pankartları eşliğinde seslerini yükselten Müslüman topluluk güçlü şekilde Türkiye’ye destek vermiştir.

 

 

KAYNAKLAR

http://timebalkan.com/

http://aa.com.tr/

http://www.grandmufti.bg/

http://www.hurriyet.com.tr/

http://www.trthaber.com/

 


İçeriği Paylaş