6111 Sayılı Torba Kanunla Getirilen Yeni Haklar

Yazarlarımız
İçeriği Paylaş

Kamuda Torba Kanun olarak anılan 6111 sayılı ve daha sonra çıkarılan Mini Torba Kanunla getirilen yeniliklerde, SSK’lılara, Bağ-Kur sigortalıları gibi geçmiş yıl boşluğu ödeyip emekli olabilir miyim? Soruları oldukça fazla gelmektedir.

 

Sayın Okurlarım SSK’lılar için böyle bir borçlanıp ödeme yaparak erken emeklilik hakkı bulunmamaktadır. Ancak yeni Torba Kanunlarında SSK’lı ve emekliler için yeni kolaylıklar ve haklar getirilmiştir. Bu değişikliklerin önemli bir kısmını sizlerle paylaşmak istedim.

 

1)Bağ-Kur Sigortalısı Olan Şirket Ortağı SSK’lı Olabilecek

 

Torba Kanun’la yapılan ve 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre sigortalıların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c, yani memuriyet kapsamında sigortalı sayılacak.

 

Ancak sigortalının aynı anda SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise SSK kapsamında sigortalı sayılacak.

 

Bu düzenleme ile Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilmek için muvazaalı olarak işyerlerini yakınlarına devredip, aynı işyerinde SSK’lı olarak son 3,5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar.

 

İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı veya sahibi olmadıkları bir başka işyerinde işçi olarak çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.

 

2)Toplu taşıma araçlarında 10 günden az çalışanlar 30 gün üzerinden sigortalı olacak

 

6111 sayılı Torba Kanun sigortalılıkla ilgili ayrık bir düzenlemeye yer vermiştir. Bu hafta, hiçbir şekilde 5510 sayılı Reform Yasasının tekniğine uyuşmayan “toplu taşıma araçlarında çalışanların”

 

Öncelikle belirtelim ki; şehir içinde ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarının sahibi olanlar ile bu araçları sahibinden kiralamak suretiyle kendi adlarına işletenler Bağ-Kur kapsamında, ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçları sahiplerinin yanında ücret karşılığında tam süreli (ay içinde 10 günden fazla) çalışanlar ise Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmaktadır. 6111 sayılı Kanunla getirilen yeni düzenlemeyle, hizmet akdine tabi çalıştıkları taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarında ay içinde 10 günden az çalışmaları bulunanlar 1 Mart tarihinden itibaren Reform Yasasına eklenen Ek-6. madde gereği SSK kapsamında sigortalı sayılmakta, ancak 18 gün üzerinden hesaplanan primlerini araç sahibi değil bizatihi çalışan şoförün kendisi ödemektedir. Her ne kadar 18 gün üzerinden hesaplansa da kazanılan prim ödeme gün sayısı 30 olmaktadır.

 

3)10 Günden Az Toplu Taşıma Araçlarında Şoförlük Yapan Emeklilere SGK Primi Yok

 

Sosyal Güvenlik Kurumunun 5 Nisan 2011 tarihinde çıkardığı 2011/36 no.lu genelgenin 2.4. maddesinin sonunda  “Aylık alan sigortalılar ek 6’ncı madde kapsamında sigortalı olamayacaklarından, bunlar hakkında Kanunun sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümleri de uygulanmayacaktır.”  deniliyor.

 

Buna göre herhangi bir emekli taksi şoförü eğer araçta 10 günden az çalıştığını belgeleyecek bir sözleşmeyi cebinde bulundurur ve Sosyal Güvenlik Kurumu denetimlerinde ibraz ederse bu işinden dolayı taksi sahibi işveren sayılmayacak, emekli kimseden dolayı da sosyal güvenlik destek primi ödemeyecek.

OKUR SORULARI

05.05.2011

25 yıl ve gün sayınız dolmuş 49

yaşında emekli olursunuz

SORU: Sayın AKÇAKAYA ben 01.09.1967 doğumluyum, sigortaya girişim 01.10.1983’tür.Toplam gün sayım 6200’dür.Ne zaman emekli olabilirim? Açıklarsanız sevinirim. Can AKÇAM

CEVAP: Sayın okurum siz, verdiğiniz bilgilere göre 25 yıl 49 yaş ve 5300 günle emekli olma hakkına sahipsiniz. Her ne kadar ilk sigortaya girişiniz 1983 ise de 1967 doğumlu olmanız nedeni ile sigortalılık başlangıcınız 18 yaş esas alındığından, 1985 yılından geçerli olacaktır. Bu nedenle 47 olan emekli olma yaşınız 49’a çıkmaktadır. Sigortalılık süreniz dolmuş gün sayınız yeterli 49 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz.

 

Recep AKÇAKAYA

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.