2013 yılında Bulgaristan’ın dış politika hedefleri

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

2012 yılı, Bulgaristan’ın uluslararası arenada ve özellikle de Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu süreçlerine yoğun katılım yaptığı bir yıl oldu. Yeni 2013 yılında ülkemizin izleyeceği dış politikada önemli değişiklikler beklenmiyorsa da Bulgaristan’ın bazı yeni meydan okumaları ile karşı karşıya geleceği kesindir.

Bulgaristan hükümeti, görev süresinin sonunda, yazın yapılacak genel seçimlere kadar kalan dönemde Avrupa Birliği içinde İrlanda başkanlığı ile çalışacak. Avrupa Birliği’nin İrlanda başkanlığın gençler arasındaki işisizliğin azaltılması, yeni tabii kaynakların geliştirilmesi, Batı Balkanlar’da yer alan devletlerin AB’ye entegrasyonu gibi öncelikli hedeflerinden bazıları, Bulgaristan’ın da öncelikli hedefi olmaktadır.

Ancak Dublin’in öncelikli hedef listesinde Schengen alanına Bulgaristan ve Romanya’nın dahil edilmesi yokken, Sofya, Schengen’e katılmayı önemli bir hedef belirlemiş durumdadır. Bulgaristan bu hedefe ulaşmak konusunda İrlanda’ya bel bağlayamayacak, zira İrlanda da Schengen’e dahil değildir.

Dolayısıyla önümüzdeki 6 ay içinde Bulgaristan, Schengen bölgesinin genişlemesinin karşıtlarına yolsuzluk ve örgütlü suç olayları ile mücadelede alınan ikna edici sonuçlar göstermek mecburiyetinde olacak. Ülkemiz ayrıca ek destek seferber etmek zorunda da kalacak.

2012 yılında Bulgaristan, Batı Balkanlar’da yer alan devletlerin AB’ye entegrasyonundan yana tutum izlediyse de aralık ayında Makedonya ile önkatılım müzakerelerine başlama tarihinin belirlenmesine karşı çıkarak buna gerekçe olarak ülkenin iyi komşuluk ilişkileri yürütmesi gerektiğini öne sürdü.

Bulgaristan, görev süresinin sonuna kadar Üsküp’le iki devlet başbakanları tarafından 1999’da imzalanan beyanname temelinde iyi komşuluk anlaşması ve de yoğun ikili işbirliği mekanizmasının oluşturulmasına ilişkin görüşmelere başlamalıdır. Makedonya’nın sağlıksız tepkileri göz önüne alındığında bu hiç te kolay bir iş olmayacak. Bu tür görüşmeleri Bulgaristan, ayrıca ikili ilişkilerin iyi seyrettiği Sırbistan’la da yürütmelidir.

2013 yılında Bulgaristan, Afganistan’daki askeri mevcudiyetini de azaltmaya devam edecek ve bu arada ülkedeki uluslararası operasyonlara bundan sonraki katılımını da titiz bir şekilde belirleyecek.

2013 yılında Bulgaristan’ın dış politikası açısından önemli bir hedef, enerji tedariklerinin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesi olacak. Bu sürecin önemli bir unsuru Bulgaristan’ın gaz nakil sisteminin Yunanistan, Türkiye, Romanya ve Sırbistan’ın sistemleri ile bağlanmasına yönelik projelere hız kazandırılması olacak.

Çeviri : Tanya Blagova

bnr


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.